henüz beğenilmedi

DNA Eros - Oyunlaştırma Platformu

Oyunlaştırma Nedir?

Oyunlaştırma en basit haliyle oyun oynama dışında kalan her türlü etkinliğin, daha eğlenceli ve merak uyandıran bir şekilde yapılmasıdır. 

Araştırmalar gösteriyor ki, birbirleriyle etkileşim halindeki insanlar, daha üretken oluyorlar. Hem bireysel hem grup olarak. Bu yüzden “oyunlaştırma”, kurumsal dünyada çok tercih edilen bir yöntem olmaya başladı. Akıllıca tasarlanan süreçlerde oyun tasarımı, psikoloji, motivasyon teorisi, nörofizyoloji ve davranış bilimi gibi unsurlar mevcut. Tüm bunların karmasını yaratan oyunlaştırma yöntemi şaşırtıcı derecede başarılı oluyor. 

Oyunlaştırma konusunda saygıdeğer bir uzman olan Karl Kapp oyunlaştırmayı “uygun olan tüm oyun unsurlarını kullanarak sorunların çözülmesinde ve öğrenmenin desteklenmesinde dikkatli ve dikkate alınan bir oyun uygulaması düşüncesi’’ olarak tanımlıyor. 

Oyunlaştırmanın temel özellikleri aşağıdakileri kapsar:

  • Sonraki eylemlerin tanımlanması için basit ipuçları sunma
  • Açık ve anlık geribildirim 
  • Kolayca belirlenen sıralama ve performans göstergeleri
  • Anlaşılması kolay ilerleme süreçleri

DNA EROS OYUNLAŞTIRMA PLATFORMUDNA EROS Oyunlaştırma Platformu

Bu yazılım ile, DNA Portal ve DNA LMS içinde paylaşılan her türlü içeriğin, portal üyesi veya üyesi olmayan kullanıcılar ile etkileşimini arttırmayı hedefliyoruz. Amacımız ortalamada %10 olan katılım-izleme-etkileşim oranını, en az %50’ye yükseltmektir.
Bunu yapmak üzere kullanıcıların her türlü etkileşimlerine puan veriyoruz. Bu puanları kazanıp, ister dijital hediyelere (mesela rozet veya rütbe kazanabilir, daha önce giremediği bir içerik-oyun-animasyon açılabilir), veya fiziksel hediyelere dönüştürebiliyorlar.
  
Örnek bir kurgu:
 
1. Farklı alanlar içerisinde yönlendirmelerle kullanıcıların tüm bölümleri görmelerini sağlıyoruz. 
2. Örneğin eğitimler bölümünün altında bir yönlendirme yerleştirip ‘Tebrikler! Şimdi bu makaleyle ilgili şu testi çöz ve bilgini ölç!’ diyerek kullanıcıyı Test alanına çekiyoruz. 
3. Ya da test çözerken %40 başarı sağlarsa ‘Fena değilsin! Kütüphaneye göz atarak bilgilerini tazele!’ mesajıyla farklı alanlara yönlendiriyoruz.
4. Ayrıca haftalık veya anlık Görevler vererek, kullanıcının portal içindeki seyahatini eğlenceli ve zevkli geçirmesinin yanında işe yarar da hissetmesini sağlıyoruz.
5. Kullanıcının tüm bu süreç içinde puanı artıyor, özel rozetler kazanıyor, rütbesi yükseliyor, diğer kullanıcılarla etkileşime girip sosyalleşiyor, ayrıca belki de hiç farkında olmadığı kimi içerikleri okuyup-eğitim alarak bilgi seviyesini arttırıyor.
6. Liderler tablosunda da yerini alan kullanıcı onore edilerek, içsel motivasyonunun sürekli olması sağlanıyor.
 
 
  DNA EROS OYUNLAŞTIRMA PLATFORMUKullanıcı nasıl puan kazanıyor?
o Oyunlar oynayarak
o Eğitimleri tamamlayarak
o Testleri çözerek
o Animasyonları izleyerek
o Videoları izleyerek
o Dosyaları görüntüleyerek
o Yorumlar yaparak
o Anketle doldurarak
o Paylaşım yaparak
o Arkadaşlarını davet ederek
o Verilen anlık görevleri tamamlayarak
 
 
 
 
 
 
 
 
DNA EROS Kullanıcıya / Kurumlara Nasıl Faydalar Sağlar?
 
o Puanlarla elde edilen rütbeler ve rozetler iç motivasyonu arttırır:  Kullanıcıları, portal içinde çok fazla ziyaret edilmeyen alanlara, bilgi parçalarına, kurumsal ürünlerin sayfalarına girmeye teşvik eder.
o Kullanıcıların tüm profil bilgilerini girerek puan almalar sayesinde, demografik özellikleri üzerinden onlara direk çözüm-ürün vs. önerilebilir. 
o Dinamik puanlama ve görev sistemi sayesinde, tüm eğitsel aktiviteler için kullanıcı veya grup bazında yönlendirmeler yapılabilir. Böylece istenen kişi veya gruplar, hedeflenen bilgiye doğru yönlendirilerek, aktiviteler tamamlatılır.
o Anında geri bildirim özelliği sayesinde, içsel motivasyonları artırılarak doğru yapılan eylemler teşvik edilir. Böylece kısa süDNA EROS Oyunlaştırma Platformurede yanlış bilgi ve buna bağlı eylemlerin azaltılması sağlanır.
o Liderler tablosu, haftanın kullanıcısı, X rozetinin sahibi gibi teşvik edici kurgularla, kullanıcılar arasında eğlenceli bir rekabet ortamı sağlanır. Portal içi etkileşim düzeyi yükseltilir. Kullanıcılar farkında olmadıkları pek çok alana girerek, bilgi seviyelerini arttırırlar.
o Ulaştıkları seviyeyle elde edecekleri bazı hediye-puan-rozet veya rütbeleri, arkadaş oldukları diğer kullanıcılara gönderebilirler. Böylece portal içindeki diğer kullanıcılarla iyi bir iletişim ortamı kurarak, birbirlerinden uzakta olsalar bile, birlikte çalışma süreci başlatabilirler. 
o Takımdaşlık: Takım görevleri de DNA EROS içinde verilebilir. Böylece portal üyelerinin birlikte hareket etmeleri sağlanabilir.
o Kurumsal olaraksa, markanın veya pazarlanan ürünün kullanıcıya sağlayacağı faydaların farklı alanlardan iletişimi yapılır. Buna tepki veren kullanıcılar ödüllendirilir. Mesela yorum yapan, hizmet kalitesini oylaya veya sosyal medya sizden bahsedenler gibi. Bu sayede kullanıcılar topladıkları puanlar sonucunda, kurumun veya markanın belirli ürünlerini, ilgili mağazalardan hediye olarak alabilirler.
 
 
 


12 Şubat 2016 Cuma 21:00

Kategori : Kategori 3